ÜST EKSTREMİTE PROTEZLERİ

ÜST EKSTREMİTE PROTEZLERİ

Üst ekstremitede meydana gelen herhangi bir amputasyon veya konjenital nedenlerle uzuv eksikliklerinde uygulanan protezlerdir. Dinamik veya kozmetik amaçlı olabilirler. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kozmetik uygulamalarda ve fonksiyonel uygulamalarda maksimum fayda sağlanmaktadır.

Göğüs Protezi;

Medikal silikondan üretilmiştir. Her iki tarafa da uygulanabilir. Mastotomi operasyonundan sonra kullanılır. 13 boydur.

Parmak Ve Kısmi El Amputasyonla Protezi

Üst ekstermitede en sık görülen amputasyon tipleridir. Sebebini büyük çoğunlukla iş kazaları oluşturmaktadır. Parmak amputasyonlarında protez yalnızca kozmetik olarak uygulanabilir ve çok fazla hareket beklentisi olmamalıdır. Bu protez tipinde kişi amputasyon seviyesine göre basit tutma ve kavrama (kalem, kağıt v.b.) hareketlerini yapabilir, klavye kullanabilir. Kısmi el amputasyonlarında ise kozmetik

kılıfların yanında daha işlevsel protezlerde uygulanabilir, bu protezlerde estetik görünün aranmaz.

El Bileği Dezartikülasyon Protezi

El bileği seviyesinden amputasyon olan hastalar için uygulana bu protez kozmetik veya işlevsel olarak değerlendirilebilir. Protez kişnin güdüğüne el bileğinin üst tarafına bir bandajı olan soket sistemi ile tutturulur. Bu protez tipinde sadece açma kapama hareketine gereksinim vardır.

 

  • Harnes bağ sistemiyle sağlanır) Rotasyonu ise soket sistemi dirseğe kadar çıkmadığı için kullanıcı kendi kolu ile yapabilir. Bilek dezartikülasyon protezleri ile sağlam el arasında bir miktar uzunluk farkı oluşabilir.

El Bileği Dezartikülasyon Protezi (myoelektrik)

El bileği seviyesinden amputasyon olan hastalar için uygulana bu protez işlevsel olarak kullanılır.

Protez kişnin güdüğüne el bileğinin üst tarafına bir bandajı olan soket sistemi ile tutturulur. Bu protez tipinde kullanıcının kas gücü MyoBoy kas ölçüm cihazı ile ölçülür, eğer kas gücü yeterliyse kişinin protezine 2 kanal (adaptör) uygalanarak parmakların açılıp kapanması kas gücü ile sağlanır.Rotasyonu ise soket sistemi dirseğe kadar çıkmadığı için kullanıcı kendi kolu ile yapabilir. Bilek dezartikülasyon protezleri ile sağlam el arasında bir miktar uzunluk farkı oluşabilir.

Dirsek Altı Kol Protezi

Dirsek altı amputasyonu için uygulanan bu protez kozmetik veya işlevsel olarak değerlendirilebilir. Protez kişinin güdüğüne dirseği de içine alacak bir soket sistemi ile tutturulur. Bu protez tipinde sadece açma kapama hareketine gereksinim vardır. ( Harnes bağ sistemiyle sağlanır) Protez dirseği de içine aldığı için rotasyon hareketi sınırlıdır.

Dirsek Altı Kol Protezi (myoelektrik)

Dirsek altı amputasyonu için uygulanan bu protez sisteminde kullanıcının kas gücü MyoBos kas ölçüm cihazı ile ölçülür, eğer kas gücü yeterliyse kişinin protezine 2 veya 4 kanal (adaptör) prosesörü uygulanarak rotasyon hareketi yaptırılabilir. 4 kanal prosesörü için kişinin el bileği ile güdük ucu arasında yeterli mesafenin olması gerekir.

Dirsek Dezartikülasyon Protezi (klasik)

Dirsek disarticulation protezleri amputasyon şekline uygun olarak ya omuz destekli veya humerusun distalinde kondullerde tutucu olarak yapılan bir saft ve bu saft ile dirsek alti ve el baglantisindan ibarettir. Şaft ile dnkol kilitli veya serbest mekanik dirsek mafsalar ile birbirine bağlıdır. çekme hareketli ( mekanik) protezde omuz çekme bandajı ile elin açılması sağlanır. Aynı zamanda dirsek fleksiyonu temin edilir.

Dirsek Dezartikülasyon Protezi (myoelektrik)

Dirsek disarticulation protezleri amputasyon şekline uygun olarak ya omuz destekli veya humerusun distalinde kondullerde tutucu olarak yapılan bir saft ve bu saft ile dirsek alti ve el baglantisindan ibarettir. Şaft ile dnkol kilitli veya serbest mekanik dirsek mafsalar ile birbirine bağlıdır. çekme hareketli ( mekanik) protezde omuz çekme bandajı ile elin açılması sağlanır. Aynı zamanda dirsek fleksiyonu temin edilir.

Myo elektrikli de ise, omuz bandaji ile dirsekte fleksiyon hareketi, dirseküstü şaftında bağlı

olan elektrotlarla da elin açılıp kapanması ve rotasyonu yaptırılır. El üstüne uygun eldiven takılır

Dirsek Üstü Kol Protezi (modüler)

Dirseküstü kol protezleri amputasyon seviyelerine göre kozmetik veya fonksiyonel olarak yapılır. Fonksiyonel kozmetik her iki tipte de omuz destekli bir şaft ve buna bağlı dirsek mafsallı ön kol ve el bağlanır. Fonksiyonelde çekme hareketi ile dirsek flaxionu ve mekanik ele parmak açma veya kapatma yaptırılır. Elin üstüne kozmetik eldiven takılır.

Dirsek Üstü Dinamik Kol Protezi (myoelektrik)

Dinamik Kol dünyadaki ilk sürekligüç kaynağı ayarlı elektronik kontrollü dirsek eklemidir.

Motorun sürekli çevre koşullarına (hastadan gelen duyu girdisi, hareketin fazı, kaldırılan yük) uyum sağlamasıyla kolda daha doğal bir hareket gerçekleşir.

Kol hareketindeki ahenk, yüksek hedef tutarlılığı ve hızla birleşerek kullanıcıya günlük yaşamda daha çok bağımsızlık verir.

Sessiz çalışması Dinamik Kolu doğala yaklaştıran bir diğer özelliktir. Görünüm itibariyle de insan vücuyla bütünleşen Dinamik Kol ampute kolun günlük yaşamda göze batmamasını sağlar. Değişik renklerdeki silikon parçalar, kişinin sert bir yüzeyden destek alıp doğrulmasına izin verecek kadar ses ve şokları emer. Kozmetik bir görünüme entegre edilmiş en üst düzey fonksiyonu ile Dinamik Kol kullanıcının yaşam kalitesini yükseltir.

Maksimum ön kol uzunluğu 305 mm olup ön kol uzunluğuna bağlı olarak 6 kg'a kadar ağırlık kaldırabilir. Normal aktivite düzeyinde içindeki 1800 mAh kapasiteli Li-ion piller 1 gün boyunca dayanır. 3 farklı ten renginde koruyucu eldiveni bulunur. Entegre edilen Otto Bock tarafından geliştirilen AXON-Bus sayesinde elektronik kol işlevleri büyük ölçüde elektromanyetik etkileşimden korunmuştur. Bu da sitemin güvenirliğini artırmaktadır.

Ayrıca Otto Bock Bluetooth Interface BionicLink ile ElbowSoft Yazılımı aracılığıyla kiş protezini çıkarmadan bilgisayardan ince ayarların yapılmasını sağlar. Sistemin farklı gereksinimlere cevap vermesi için 9 farklı program geliştirilmiştir, bunun yanında tüm temel parametrelerde kişisel ayarlamalar yapmak mümkündür.

 


 


 

 

 


 

 

Mesaj Gönderin Hemen Ara