ALT EKSTREMİTE PROTEZLERİ

ALT EKSTREMİTE PROTEZLERİ

Alt ekstremite protezleri, genellikle uygulanan amputasyonlara göre isimlendirilirler. Protezler; fonksiyonel, kozmetik, modüler, mikroişlemcili protezler, yüzme ve banyo protezleri ve spor protezleri vs. olarak çeşitlendirilir. Doğuştan veya sonradan oluşan ekstremite yokluğunu tamamlamak amaçlı kullanılırlar.

Diz Dezartikülasyon Protezi ( Modüler )

Diz eklem seviyesinden yapılan amputasyonlarda kullanılır. Yük güdük ucundan taşıtılır. Son yıllarda soket konforunu arttırıcı pinsiz silikon uygulamalarına bu tip protezlerde de başlanmıştır. Modüler diz dezartikülasyon protezlerinde fonksiyonel diz eklem seçenekleri mevcuttur. (Dört barlı, pnomatik, hidrolik- elektronik diz dezartikülasyon eklemleri.) Seçim yapılırken kişinin yaşına, kilosuna ve aktivitesine dikkat edilir. Klasik diz dezartikülasyon protezi uygulaması da yapılmaktadır.

Diz Üstü Protezi ( Modüler -klasik )

Diz eklem seviyesinin üstünden yapılan amputasyonlarda kullanılır. Vücut ağırlığı ischial sekiden taşıtılır. Klasik diz üstü protezi uygulaması da yapılmaktadır. çok kısa güdüklü ya da orta boy diz üstü amputeler için silikon liner pin sistemli protez tercih edilebilir. Silikon liner pin sistemli diz üstü protezlerinde; valf sistemine ihtiyaç olmaması , süspansiyonu çok iyi sağlaması en büyük avantajıdır. Bu tip protezlerde de değişik diz eklem seçenekleri mevcuttur. (Dört barlı, friksiyonlu, pnomatik, hidrolik- elektronik diz üstü eklemleri.)

KLASİK DİZ ÜSTÜ PROTEZİ

Farklı amputasyon dizüstü güdükleri için yüksek seviyede geliştirilmiş konstrüksiyonların kullanılması eğer coğrafik şartlar nedeniyle mümkün değilse, bilhassa bu protez şekli bir önem taşır. Aynı zamanda hastanın alışkanlığı da bu protez için bir ölçü teşkil eder. 

Kalça Dezartikülasyon Protezi (modüler)

Bu protez şekli, kalça disarticulation protezi, özellikle coğrafik nedenlerden dolayı geliştirilmiş yüksek teknik konstroksüyonların kullanılması mümkün olmadığı zaman bir önem kazanır. Bununla beraber günümüzde modüler-protezle ortopedik teknik yapım tercih edilmelidir.

Dökme reçine kalça güdüğü şaftı, önden kapaklı güdük yatağı olarak şekillendirilmiş ve bir kalça aksı üzerinden dizüstü yarımamül parçası ile bağlanmıştır.

Kalça güdüğü şaftı, arkadan destek çubuklu dizüstü yarımamül parçası, diz-baldır yarı mamul parçası ve protez ayağı, protezin mektanik fonksiyon ünitesini oluştururlar.

Hemipelvektomi Protezi (modüler)

Prensip olarak kalça dezartikülasyon protezi için geçerli olan şeyler hemipelvektomi protezi içinde geçerlidir.ancak pelvise ait bazı kemikler ve iskiumun çıkarılmış olması soket konforunu olumsuz etkiler.

Konjenital Anomali Alt Extremite Protezi

Bu tip fonksiyon eksikliklerinde ,çoğu zaman ortez ve protez karışımı uygulamalar yapılır.

Lisfranc Protezi

Ampute yapılan seviyeye göre adlandırılan bu protezlerde, malleollerin üzerine çıkan reçine döküm tarzında veya deri patik uygulaması yapılır.

Chopart Protezi

Ampute yapılan seviyeye göre adlandırılan bu protezlerde, malleollerin üzerine çıkan reçine döküm tarzında veya deri patik uygulaması yapılır.

Prigoff Protezi

Ayak bileği dezartikülasyonu yapılmış olan hastalar için yapılır. Vücut ağırlığı güdük ucundan taşıtılır. Güdük boyu protez ayağın yerleştirilmesine olanak sağlar.

Syme Protezi

Ayak bileği dezartikülasyonu yapılmış olan hastalar için yapılır. Vücut ağırlığı güdük ucundan taşıtılır. Güdük boyu protez ayağın yerleştirilmesine olanak sağlar.

Diz Altı Protezi (klasik)

Diz eklemi seviyesinin altından yapılan amputasyonlarda kullanılır.Vücut ağırlının büyük kısmı pateller tendon sekisinden taşıtılır. Eksoskeletal baldır yapılı bu protezlerde ayak bileği takozu kullanılır. Protezin tüm yapısı reçine döküm tarzındadır.

Diz Altı Protezi (modüler)

Klasik diz altı protezinden farkı; endoskeletal baldır yapılı olması dolayısıyla iç iskeleti oluşturan kısımda tüp kullanılmasıdır. Bu tüp kısmına ayak, ayak bileği eklemi soket adaptörü sayesinde bağlanabilmektedir. Bu adaptörler sayesinde proteze her türlü ayarın verilebilmesi ve değiştirilebilir olması modüler diz altı protezin en büyük avantajıdır.

Diz Altı Protezi (silikon Liner Pin Sistemli)

Klasik ve modüler diz altı protezlerinde yaşanan süspansiyon (protezin bacaktan çıkması) problemi bu protez sayesinde tarihe karışmıştır. çok kısa güdüklü hastalarda bile tam süspansiyon emniyeti sağlamaktadır. Silikonun yapı özelliği sayesinde güdüğe gelen streslerde en alt seviyeye indirilmiştir.

Diz Altı Protezi (vakum Sistem Vst)

Vakum Sistemi Teknolojisi

Bir ampütasyon ameliyatı geçiren kişi protezden ne bekleyebilir? Bir protezden bekledikleri tek şey yüksek kalitede işlevsel ve güvenli olmasıdır. Diğer yaygın bir yönü de, protezlerin maliyeti konusudur. Değişimlerin günlük bazda tüm parçaları ile birlikte yapılan yeni bir vakum sistemi geliştirdik.

 

Yeni vakum sistemimiz, ampütasyon ameliyatı geçiren ve protezli kişilere pin ile kilitleme sisteminden vakum sistemine dönüş imkânı tanıyor.

Bu eşsiz sistemi yalnızca Strefender sunmaktadır. Tüm parçalar tam anlamı ile en üst kalitede olup aşınmaya dirençli malzemeden yapılmıştır. Pin sisteminden valf sistemine dönüşüm en fazla beş parça ile gerçekleştirilir. Söz konusu beş parça şu anda Streifender' in programında yer alan 12 farklı kilit sistemine uyumludur. Geçiş evrelerinde protez kullananlar rahatlıkla ve kolaylıkla pinden valfa geçebilirler ve kalan parçalar ile valfe dönebilirler. Vakum sisteminin protezin takılmasını özellikle son zamanlarda yeni ampütasyon ameliyatı geçirmiş kişilerin hareket edebilme kapasitelerine bakılmaksızın rahatlıkla bu protezleri giyebilme imkânlarının olduğunu görmekteyiz. Araştırmalar vakum teknolojisinin hastanın adım atması üzerindeki olumlu etkilerini göstermektedir. Bu durumda, protezi takan bir kişinin dönüş hareketlerinin ve salınım hareketlerinin azaldığı ya da tamamen ortadan kalktığı gözlemlenmiştir.

Dahası, soket ile kaplama maddesi arasındaki kompresyon damardaki kan akışını da olumlu olarak etkiler.

Vakum teknolojisi hastaya gerek valfli dönüşümle gerekse kilitli olan protezini kullanma imkanı tanır.

Bu durum protezli kişiye ek bir soket yapmaksızın emmeli veya kilitlemeli çeşitli seçenekler sunar.

Diz Altı Protezi ( Harmony Vakumlu Sistem )

Harmony® sistemi alışılagelmiş diz altı protez sistemlerinden tamamen farklıdır, bu protez sistemi üretilirken tamamen problemli, güdük şekli bozuk, kan dolaşımı az, güdüğünde kapanmayan yarası olan ve mevcut protez sistemleri ile problem yaşayan protez kullanıcılarına hitap etmektedir. Harmony® sistemi soket içindeki havayı etkili şekilde azaltır. Güdük volümünü stabilize eder,

 

ve kan dolaşımı iyileşir. Bu sayede güdük üzerinde bulunan ve uzun süredir kapanmayan yaralar kısa sürede tedavi edilmiş olur.Entegre edilmiş amortisör ve torsiyon fonksiyonu sayesinde sistemi; kişi kendi dinamiğine ve vücut ağırlığına göre uyarlayabilir. Gün içerisinde daha fazla güven ve konfor hisseder. Sistem atılan her adımla etkinleşir ve belirlenen bir alan içerisinde ihtiyaç duyulan vakumu ayarlar.Harmony® sistemle güdük hacmi kontrol edilir böylece kullanıcı gün içinde protezine çorap ilavesi veya eksiltmesi yapmaz. Harmony® sistemi kullanan bir hasta vakumu yer çekimi gibi algıladığını söyleyerek otomobil kullanırken gaz pedalını hissettiğini ifade etmektedir.Attığı

 

her adımı hisseden kullanıcı yürürken zemini kontrol etmeyi bıraktığı için günlük yaşamındaki güven duygusunu artırır.

Harmony vakumlu soket sistemi siparişe göre özel üretilen liner sayesinde en zor güdük şekillerinde uygulanmaktadır.




 

 


 


 

 


 

 


 

 

 


 

 

Mesaj Gönderin Hemen Ara